D vitamin

Vitamin D imenujemo tudi vitamin sonca, saj ga telo tvori ob sončni svetlobi. Ker pa smo zakorakali že v jesen, dnevi so krajši, soncu nismo izpostavljeni dovolj časa, da bi naše telo dobilo dovolj vitamina, si moramo z vnosom pomagati s hrano bogato s tem vitaminom in predvsem dodatki.

Zakaj je vitamin D tako pomemben za naše telo?

Predvsem zaradi tega, ker pospešuje absorpcijo kalcija in fosfatov ter je nujno potreben za pravilno rast in torbo zob in kosti, prav tako nas lahko ščiti pred vrsto bolezni.

Človeško telo proizvaja vitamin D kot odziv na izpostavljenost soncu. V našem telesu ima več vlog, predvsem pomaga pri:

  • spodbujanju zdravih kosti in zob
  • podpiranje zdravja imunskega, možganskega in živčnega sistema
  • uravnavanje ravni inzulina in podpora zdravljenju deiabetesa
  • podpira delovanje pljuč in zdravje srca in ožilja

Pomanjkanje vitamina D

Naše telo samo ustvarja vitamin D. Ker pa jeseni in pozimi na našem geografskem območju ni dovolj sončnih žarkov, lahko pride do pomanjkanja. Drugi vzroki pomanjkanja vitamina D so še

  • temnejša koža
  • zaščita pred soncem s faktorjem zaščite pred soncem (SPF) in pokrivanje kože z oblačili

Simptomi pomanjkanja vitamina D lahko vključujejo:

  • utrujenost
  • bolečine v kosteh
  • bolečine v mišicah
  • slabša absorpcija kalcija
  • rahitis pri dojenčkih in majhnih otrocih

 

Z zadostnim vnosom D vitamin

 

Predoziranje z vitaminom D

Z vitaminom D se lahko tudi predoziramo. Večmesečna uporaba vitamina D (količine ki presegajo zgornjo varno mejo) lahko privede do

  • glavobolov
  • slabosti
  • izgube apetita
  • bruhanja

Med živila z visoko vsebnostjo vitamina D so:

  • ribje olje iz jeter trske
  • losos
  • sardine
  • navadni tun
  • potočna postrv
  • rumenjak

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja